zondag, oktober 15, 2017

ASP: Live... auf rauen Pfaden. Rar und pur + Best Of Rock

In 2014 had ASP het idee om de fans voor het 15-jarig jubileum van de groep eens goed te verwennen met een tournee waarin ze in tien Duitse steden telkens twee dagen zouden spelen. Op de ene avond werden de fans getrakteerd op een ‘Best Of’-optreden onder de naam ‘Best Of Rock’, de andere avond ging men iets intiemer te werk, met zelden gespeelde liedjes en semi-akoestische versies van bekendere nummers, onder de naam ‘Rar und pur’. Deze optredens vind je nu verzameld in een vierdubbele cd met prachtige lay-out.

Eigenlijk begon de tournee elke keer met het ‘Rar und pur’-optreden, en die vullen de eerste twee schijfjes van deze box. De cd steekt van wal met ‘De Profundis’, dat als titelnummer van het prachtige ‘Aus der Tiefe’ bezwaarlijk een zeldzaam nummer genoemd mag worden. Eigenlijk tel ik maar een paar zeldzame nummers: ‘Sara’ en het geweldige ‘Variété Obscur’ zijn obscure nummers die enkel de doorwinterde ASP-fans zullen kennen. De covers van ‘I Am The One’ (Danzig) en ‘Possesion’ (Sarha McLachlan) zijn uiteraard exclusief. ‘Me’ is misschien wereldberoemd om zijn video, maar wordt slechts zelden live gespeeld en krijgt hier een erg mooie behandeling.

Veel baanbrekender is de manier waarop alles gespeeld wordt. ‘Semi-akoestisch’ dus, wat in de praktijk betekent dat er akoestische gitaar op gebruikt wordt. Dat geeft zeer goede resultaten, onder meer op het reeds vermelde ‘Me’ of het fantastische ‘Demon love’. Ook de fifties rock’n’roll versie van ‘Finger weg! Finger!’ is vermeldenswaardig, al is het eerder lollig dan superieur aan het origineel. De herwerkte versies werpen hoe dan ook een nieuw licht op het oeuvre van ASP, dat na vijftien jaar reeds opvallend omvangrijk is.

De ‘Best Of Rock’-schijfjes betreden meer vertrouwd terrein. Harde gitaren, dreunende drums… Toch is er ook hier gewerkt aan de nummers, zodat er voldoende verrassingen en variaties in de set zitten. Die start met een medley van bijna een kwartier. Het is het startschot voor een heel resem hits die elkaar twee en half uur opvolgen. Hoewel je vanaf de eerste drumtonen beseft dat ‘Sing Child’ begonnen is, wordt de intro zo lang uitgesponnen dat je een echte adrenalinestoot krijgt als het nummer echt begint.

‘Und wir tantzten’ is zoals steeds een kippenvelmoment, des te meer dat Asp de zang bijna volledig aan het publiek overlaat. Ook de ‘Best Of Rock’ bevat trouwens een onbekend nummer. ‘Sündige Heiligen’ werd speciaal gespeeld voor het 15-jarig bestaan van de groep. Voorlopig vindt u het enkel op deze box.

Tussendoor onderhoudt Asp zijn publiek graag met zijn meningen over verschillende onderwerpen: over zijn werkverslaving, over misleidende dromen van roem, over zwarte vlinders, over het feit dat de industrie muziek enkel nog ziet als digitale ‘content', over televisiewedstrijden…

De box is misschien wat duurder, maar met 49 liedjes oftewel bijna 5 uur muziek kun je moeilijk zeggen dat je een kat in de zak koopt, zeker niet als het van uitmuntende kwaliteit is. In wezen is 40 euro zelfs niet zoveel in vergelijking met wat je ervoor terugkrijgt. Er staat al een nieuwe ‘Rar und pur’-tournee gepland in 2017, en deze box geeft me veel zin om daar een optreden van mee te pikken.

ASP

Geen opmerkingen: