dinsdag, april 12, 2016

Luminance: Sans Visage

Na een aantal zeer geslaagde ep’s, singles en samenwerkingen was het uitkijken naar het officiële debuut van Luminance. Dat het goed zou zijn stond vast, we hadden al genoeg gehoord om ons een beeld te vormen van het project, maar zo goed… dat hadden we niet verwacht.

Luminance ontstond in 2012 in Brussel, als het soloproject van de uitgeweken Fransman David-Alexandre Parquier (in een ander leven ook gitarist bij de Franse gothrockers van Soror Dolorosa). Voor Luminance speelt Parquier minimal wave, dat op momenten stevig ritmisch in elkaar zit, maar evengoed van een melancholische schoonheid kunnen zijn.

Een Pink Floyd-achtige intro opent de plaat, dat overgaat in een perfect opgebouwd paranoïde ‘The Bleeding Eye’. Met ‘No Second Act’ start het meer ritmische gedeelte van de plaat, dat doet denken naar poppy EBM. Het titelnummer bouwt daarop verder, maar klinkt meer cold wave. ‘The Grey’ neigt naar melige synthpop, maar is tegelijkertijd een hoogtepunt.

Na een new age-achtige intrelude groeit ‘The Perfect Blend’ uit tot een onheilspellend nummer dat erg jaren 80 aandoet. ‘Conjure The Spell’ laat beukende drums samengaan met melancholische gitaren en een ver echoënde stem. ‘Left Out’ is een samenwerking met Darrin C. Huss van Psyche en verscheen eerder al op een gezamenlijke single, en ‘Hymne au Sang’ is een martiaal klinkend nummer dat duidelijk verwijst naar Dernière Volonté.

We kennen Luminance als een bijzonder productief project. Deze cd is een voorlopig hoogtepunt, maar we twijfelen er niet aan dat David-Alexandre Parquier ons binnenkort nog met meer werk zal verrassen, en wie weet is er nog marge om dit uitstekende debuut te overtreffen.

Luminace: bandcamp / facebook

‘Sans Visage’ is op cd (Manic Depression Records), vinyl (Die Blinden Records) en digitaal beschikbaar.

Geen opmerkingen: