maandag, juni 03, 2013

Sex Gang Children: Viva Vigilante

Sex Gang Children brengt elk decennium een uitstekende plaat uit. Dat dinds 1983, het jaar waarin het debuut ‘Song And Legend’ uitkwam, een meesterwerk van pittige experimentele punk. De originele versie is zo goed als onvindbaar, maar de liedjes staan ook op de overvloed aan compilatie-cd’s die de groep rijk is.
 
De oorspronkelijke groep hield het niet zo lang vol, maar de jaren 90 zagen een onwaarschijnlijke hereniging van zanger Andi Sex Gang en bassist Dave Roberts, wat in 1992 resulteerde in de uitgave van het prachtige ‘Medea’. Tussen de twee heren zou het later niet meer goed komen, maar ongeveer tien jaar later - in 2002 - staan Sex Gang Children er weer met ‘Bastard Art’, opnieuw een staaltje van ongeëvenaarde punk-acrobatie. En nu is er een laatste geboorte: ‘Viva Vigilante’.
 
Sex Gang Children werd geboren ten tijde van de Batcave, een legendarische club in Londen die ook de naam geworden is van een muziekgenre dat enigszins schatplichtig is aan de groep. Hun naam hebben ze volgens de mythe gekocht van Boy George in ruil voor een hamburger en een pak frieten. Boy George had namelijk van Virgin te horen gekregen dat hij moest uitkijken naar een meer aanvaardbare naam voor zijn groep, die uiteindelijk Culture Club zou heten.
 
Een ander verhaal dat de ronde doet is dat Andi Sex Gang aan de basis ligt van het woord ‘Gothic’. Hij woonde destijds in de Visigoth Towers in Brixton en zijn vrienden noemden hem omwille van zijn klein gestalte en opvallend uiterlijk de ‘Gothic Woblin’. Zijn aanhangers noemden ze de ‘goths’. Hoe dan ook weten Sex Gang Children in hun beginperiode furore te maken, maar vallen ze helaas snel uit elkaar.
 
Andi Sex Gang begint dan aan een solocarrière. ‘Blind’ uit 1985 is de beste solo-cd die Andi Sex Gang ooit gemaakt heeft en werd later onder de naam van de groep uitgegeven. Laat deze zeker niet liggen mocht je hem tegenkomen, maar hoed je verder voor het solowerk van Andi Sex Gang. Er zitten veel onbeluisterbare dingen tussen.
 
Sex Gang Children brengt heden een nieuwe cd uit. Nu, zo nieuw is het ook weer niet, want de hij werd al lang aangekondigd en de nummers maken al geruime tijd deel uit van de live-set. Toen de groep in 2010 op het Gothic Festival in Waregem optrad was er al sprake van een nakende uitgave. De clip van ‘Salamun Child’ - die bedoeld was om de nieuwe cd aan te kondigen - dateert zelfs al van 2009. Het heeft wat langer geduurd, maar het resultaat is er niet minder om.
 
Want in alle eerlijkheid kan deze cd zich moeiteloos meten aan zijn voorgangers. Het is niet beter of slechter, maar gewoon iets dat je moet hebben als je fan bent van deze uitzonderlijke groep. Geen zuivere punk natuurlijk, maar dat is Sex Gang Children ook nooit geweest. Wel blijven de gierende gitaren, de deukende drums en de pittige en unieke hoge stem van Andi Sex Gang.
 
De cd opent met ‘Hollywood Slim’, dat meteen een glimp geeft van Sex Gangs enigmatische teksten. ‘Conversation’ is een herwerking van een tekst waar ik me zelfs van herinner de Andi Sex Gang het als spoken word bracht op zijn optredens in Waregem in 2005 en 2010. De tekst heeft een goede muzikale aanpassing gekregen, wat vast niet evident moet zijn geweest.
 
Dat ‘Salamun Child’ al een tijd megaat hebben we al vermeld, maar nog niet dat er een mooie wenk naar Jacques Brel in zit. Het absolute hoogtepunt is ‘Die Traube’, een nummer dat zwermt tussen minimaal cabaret en punk-bombast, met deels in het Duits gezongen passages.
 
Sex Gang Children brengt elk decennium een uitstekende plaat uit. Volgende afspraak binnen tien jaar!


Geen opmerkingen: