zondag, oktober 13, 2013

Samsas Traum: Best Of - Leben Bedeutet Kämpfen

Een verzamel-cd samenstellen kan soms een hachelijke onderneming zijn. In principe moet je enkel de beste nummers uit een bepaalde periode van een groep samenvoegen, maar succes is niet altijd gegarandeerd.
 
Pak nu deze nieuwe verzamelaar van Samsas Traum. Samsas Traum heeft er eigenlijk al een handje van weg om na een succesvolle cd nog een paar extra uitgaven uit te brengen die de indruk wekken dat er vooral geld in het laadje moet komen. We zagen dat al na het fantastische ‘Anleitung zum Todsein’, en nu opnieuw na het schitterende ‘Asen'ka - ein Märchen für Kinder und solche, die es werden wollen’. Voor de eerste nieuwe uitgave na Anen'ka, ‘Niemand, niemand anderem als dir’, met neoklassieke interpretaties van de nummers van Asen’ka, zijn we relatief mild geweest: het is een onderhoudende cd die heel mooi verpakt is.
 
Wat dan met deze nieuwe 'Best Of'? Ook hier is de verpakking weer heel erg de moeite waard: een dubbel-cd in 7'-formaat met uitvoerige biografie, discografie en een multitude van foto’s met uitleg. Alles weliswaar in het Duits, maar we gunnen ons het recht om een klein extract te vertalen uit de begindagen van Samsas Traum: ‘Kaschte geloofde vast in zijn succes en ging ervan uit, dat het vanaf nu regelmatig geld ging regenen. Hij smeet zijn spaargeld in een aanval van rockster-waanzin door het venster en kocht zich een fiets, een televisie en een dvd-speler. Natuurlijk brak op dit ogenblik de geldstroom weg – er volgde een zenuwslopende droge tijd in Alexander Kaschtes portemonnee, een fase, waarin hij vaak rijst met kruidenblokjes at, van zijn vrienden hulp in de vorm van noedels aannam en in een zichtbaar slechte wijk van Marburg moest intrekken.’
 
De cd is vrij duur – meer dan dertig euro – en men mag zich afvragen welk doelpubliek Trisol net wil bereiken: de trouwe fans die alles van Samsas Traum kopen, of nieuwe geïnteresseerden die een overzicht van het oeuvre van de groep willen. In beide gevallen lijkt het concept wat vreemd. Zullen trouwe fans enkel voor de verpakking en het instrumentele onuitgegeven nummer (Leben Bedeutet Kämpfen) dit werk in huis halen? Of zullen de nieuwe geïnteresseerden zich laten verleiden om een dure uitgave in boekformaat te kopen?
 
De cd begint – en zo hoort het ook – met het citaat waarin Gregor Samsa op een morgen uit onrustige dromen ontwaakte en merkte hij dat hij in zijn bed veranderd was in een gigantische kever (uit Kafkas roman de gedaanteverwisseling, waarnaar Alexander Kaschte zijn project noemde). Mij lijkt evenwel dat de eerste excursies van Kaschte in de black metal nog vrij chaotisch klinken, ook al houden ze ‘’Satanshimmel voller Geigen’ en ‘Für Immer’ in, twee zeer sterke nummers. Maar hier knelt het volgende schoentje: de compilatie bestaat wel degelijk uit de bekendste en favoriete nummers, maar dat zijn keer om keer de hardere nummers, zodat je geen zicht krijgt op het volledige spectrum dat Samsas Traum bestrijkt met zijn muziek.
 
Dit wordt in het bijzonder duidelijk bij de keuze van de nummers uit ‘Tineoidea Oder: Die Folgen Einer Nacht’ of ‘A.Ura Und Das Schnecken.Haus’. Uiteraard moesten nummers als ‘Die Zärtlichkeit der Verdammten’ en ‘Endstation Eden’ op deze compilatie prijken, maar het had geen kwaad gekund om er ook wat meer symfonische en melodische nummers bij te plaatsen. (Waarom niet ‘Ich Wünsch' Mir, Dass Das Zebra Schweigt’, toch ook een publiekslieveling?) Het prachtige 'Tineodea' is een uitzondering op deze regel.
 
Alle cd’s uit de discografie van Samsas Traum krijgen exact drie liedjes toegemeten. Behalve het grotendeels akoestische ‘Wenn Schwarzes Regen’ dat er slechts twee krijgt waarvan één opnieuw een rockend nummer is. Opnieuw: angst om nummers te plaatsen die uit de toon springen? Naast het overzicht van hits krijg je op elke cd een paar bonusnummers, die van bonus-cd’s afkomstig zijn. Maar ook hier: de echte fans hebben die al en de anderen zullen er niet om malen.
 
Een verzameling goede nummers is nog niet noodzakelijk een goede verzameling. Deze cd valt in de val van de compilatie: door enkel voor de meest voor de hand liggende hits te kiezen, komt slechts één aspect van de groep aan bod. Daarom raad ik enkel de overtuigde fans aan om deze cd te kopen. Wie een eerste kennismaking met Samsas Traum wil is beter – en goedkoper – af met het kopen van ‘A.Ura Und Das Schnecken.Haus’ of de nog vrij verse ‘Asen'ka - ein Märchen für Kinder und solche, die es werden wollen’. Twee uitstekende cd's die wel het volle kunnen van Alexander Kaschte tentoonsprijden.

Geen opmerkingen: