maandag, februari 17, 2014

Lacrimosa: Heute Nacht - E.P.

Het is een wat verassende zet van Lacrimosa: een E.P. die enkel via hun website verkocht wordt. Het kan erop wijzen dat de groep van Tilo Wolff en Anne Nurmi snel geld nodig heeft. Want eigenlijk staat er maar één echt nieuw nummer op: het titelnummer ‘Heute Nacht’.

‘Morning Glory’ was al eerder in Rusland en Mexico verschenen, maar is nu voor alle fans wereldwijd beschikbaar. Het nummer komt in twee versies, de oorspronkelijke uit 2012 en een nieuw opgenomen versie uit 2013. Tenslotte krijgen we een liveversie van ‘Irgendein Arsch ist immer unterwegs’ uit de laatste cd ‘Revolution’.

Niet veel zaaks, zou je kunnen zeggen, maar ‘Alles Lüge’ uit 1993 had een vrij gelijkaardige samenstelling en is een klassieker die je absoluut in huis moet hebben. En ook veel andere lovenswaardige singles van lacrimosa zijn volgens dit stramien opgebouwd.

Toch kun je deze zet moeilijk los zien van de crisis in de muziekindustrie. Zoals winkels hun uiterste best doen om de prijzen van cd’s te drukken om klanten naar hun zaak te blijven lokken, zo is het ook verleidelijk voor artiesten om rechtstreeks vanuit hun website te verkopen en zo de kosten die anders naar de handelaars zouden gaan op te strijken.

En opstrijken doet Lacrimosa, want de cd op zich kost bijna 10 euro en daar komen nog eens quasi evenveel verzendkosten bij. Toch is het een gewaagde strategie. De verdeling is beperkt en je bereikt dus veel minder mensen. Eigenlijk zelfs enkel je meest overtuigde fans. Gelukkig kan Lacrimosa - waarvan het wereldwijd succes toch nog steeds verwondering wekt - zich inderdaad beroepen op zo’n trouwe fanbase.

Maar laat ons even dieper kijken. ‘Heute Nacht’ is een middelmatig nummer dat typisch Lacrimosa klinkt, maar dan zonder de uitgebreide orkestraties die we van de groep gewend zijn. Het wordt zeker geen klassieker. ‘Morning Glory’ klinkt al een stuk beter, met zijn bugel- en oboesolo’s. De twee versies op de cd verschillen voldoende van elkaar om te blijven boeien.

Het beste nummer op de ep is zonder twijfel ‘Irgendein Arsch…’, een liveversie van het openingsnummer van de vorige cd ‘Revolution’. Van die cd hadden we al eerder vermeld dat het een pareltje was, en het nummer dat hier voorkomt hoort niet eens bij de beste nummers op die cd.

Kort samengevat: ‘Heute Nacht’ is geen essentiële cd en is vooral bedoeld voor de onvoorwaardelijke fans die alles van Lacrimosa in huis willen hebben. Daar lopen er op deze wereld evenwel genoeg van rond, en één van hen ben ik.

Geen opmerkingen: