zondag, oktober 13, 2013

Camerata Mediolanense: Vertute, Honor, Bellezza

Voorwaar een opmerkelijke cd, deze vierde studio-cd van Camerata Mediolanense: het Milaanse Kamermuziekensemble. Vijftien jaar na voorganger ‘Madrigali’ gaat het voort op de ingeslagen weg, maar is het nog een stuk geraffineerder. Reden voor het lange wachten is het doctoraat in musicologie van Elena Previdi, de componiste van de groep, en het lang vaag blijven van een project voor een opvolger voor ‘Madrigali’.
Na eerder al het werk van Dante onder handen te hebben genomen, is deze cd opgebouwd rond de poëzie van Francesco Petrarca. Petrarca was een Italiaanse dichter die wel eens de vader van het humanisme genoemd wordt, omwille van zijn studie van klassieke teksten waaronder onuitgegeven briefwisseling van Cicero.
Op een mooie dag ontmoette Petrarca de mooie Laura de Sade in een kerk in Avignon, en werd op slag smoorverliefd. Dat Laura reeds getrouwd was deed er niet toe, hij begon liefdesgedichten voor haar te schrijven. Door één bijna banale ontmoeting bleef hij tot na haar dood gedichten aan haar opdragen, die uiteindelijk gebundeld werden in de dichtbundel ‘Canzoniere’. Het werd een klassieker van poëzie voor een ideale en onbereikbare liefde, dat zelfs aanleiding gaf tot het woord ‘petrarkisme’. Het verhaal zegt ook dat de markies De Sade, een nazaat van Laura, erg onder de indruk was van de gedichten toen hij die in de gevangenis las.
‘Vertute, Honor, Bellezza’ staat voor ‘Deugd, eer, schoonheid’ en is opgebouwd rond gedichten uit Canzoniere. De groep Camerata Mediolanense bestaat uit een kerngroep van 4 muzikanten: Elena Previdi, 3vor, Marco Colombo en Manuel Aroldi, maar maakt daarnaast gebruik van sessiemuzikanten en verschillende zangers en zangeressen. Het resultaat is zonder meer prachtig: vloeiende muziek die meestal rond een elektronische basis opgebouwd wordt, maar soms ook met klassieke instrumenten als harp, viool en trompet, en met in de eerste plaats veel aandacht voor de zang. De zanglijnen zijn zeer gesofisticeerd en de samenzang tussen de solostemmen en het koor is zeer doordacht. Een paar van de hoogtepunten zijn ‘Dolci Ire’, ‘O Mia Stella’ en ‘Quest'anima Gentil’.
De cd is versierd met schilderijen van Saturno Buttò, die een eigen blik werpt op de religieuze en historische context van de liederen, en op de positie van de vrouw in het bijzonder. Niet verwonderlijk, gezien het thema van de gedichten van Petrarca.
Er bestaat ook een driedubbele-cd uitgave in boekformaat van ‘Vertute, Honor, Bellezza’, waarin je nog twee singles hebt die samen met hoofdwerk de Petrarca-trilogie van de groep moeten vormen. Eén single houdt ook ‘Canzone alla Vergine’ in, het nummer waarvoor de eerste video ooit van Camerata opgenomen is. Wie meteen alles van Camerata Medionalense in huis wil halen kan met de cd box de volledige discografie in een paar muisklikken bestellen.
Camerata Mediolanense

Beluister hieronder de hele cd:


Geen opmerkingen: