donderdag, oktober 11, 2012

Poets to their Beloved: Interstellar Reunion

Als je weet dat de twee kernleden van Poets to their Beloved elkaar ontmoet hebben op een Brendan Perry-workshop, wil je hen al snel in het vakje ‘Dead Can Dance’ stoppen. Maar als je deze cd zou beluisteren zonder van deze voorgeschiedenis af te weten, zou dit niet de eerste referentie zijn die opduikt. Niet dat er niets van de monumentale neoklassieke groep is blijven hangen, maar Poets to their Beloved weet het vakjesdenken te overstijgen met dit zeer overtuigend werk.

Interstellar Reunion is intussen de tweede schijf van dit Nederlands-Duits duo - Saskia en Marcel - en in vergelijking met hun reeds zeer goede debuut biedt het nog een tastbare vooruitgang. Zoals de titel van de cd doet vermoeden komt het thema ‘ruimte’ ruimschoots aan bod, getuige ook nummers als ‘Dark Planet’ en ‘Approaching Earth’. Andere titels verwijzen naar de natuur en luiden ‘Desert’s Voice’ of ‘The Birds The Sea The Waves’, een hoogtepunt van golven waar je je gewillig door laat meeslepen.

Het doet allemaal een beetje denken aan psychedelische folk uit de jaren 70 - toen er ook een fascinatie was met natuur en ‘space’ - al klinkt het erg modern en fris. Je vindt hier een mengeling van psychedelica en folk, met ook een flinke dosis triphop. Soms licht de nadruk op elektronica en synths, soms op folkgitaar, soms op strijkers en piano. Op het bijzonder geslaagde ‘Ecstatic Dance Act II’, een vervolg op een nummer dat al op de debuut-cd ‘Enbrace The Fool’ uitkwam, en op het slotnummer ‘Merel (If I Had Wings)’ laat Saskia haar stem aan de hand van loops vermenigvuldigen, waarbij we de voor de hand liggende verwijzing naar Lisa Gerrard toch even maken.

‘Interstellar Reunion’ heeft een eengemaakte sfeer, rustig en atmosferisch, maar een enorme variatie tussen de nummers. Elk nummer blijft eigenlijk op zichzelf staan, en je geraakt gaandeweg steeds meer onder de indruk van waar deze groep allemaal toe in staat is. Je kan het volledig oeuvre van de groep trouwens beluisteren op hun website. Overtuig jezelf door er even naartoe te surfen. Voor mij is dit alleszins een revelatie.

Poets to their Beloved

Geen opmerkingen: