maandag, juni 03, 2013

Samsas Traum: Asen'ka - ein Märchen für Kinder und solche, die es werden wollen

Nadat Samsas Traum sinds het schitterende ‘Anleitung zum Todsein’ een aantal platen uitbracht die we in het beste geval als zoethoudertjes kunnen bestempelen, is dit project terug met niet alleen een volwaardige cd, maar zelfs een nieuw meesterwerk.

Alexander Kaschte heeft vast de goede raad gekregen om meer symfonische nummers te schrijven in de stijl van ‘a.Ura und das Schnecken.Haus’, een raad die hij tot voor kort naast zich neer legde met het argument dat hij geen computermuis meer kon zien. Hij zal zich er toch over geholpen heeft, want hier vloeien de symfonische arrangementen letterlijk over je heen.
 
De titel is veelzeggend: Asen’ka - Een sprookje voor kinderen en anderen die het willen worden’. Een teken dat Kaschte ook thematisch bij a.Ura wou aansluiten. Het is geen sprookje voor kinderen, want veel te somber. Getuige het magistraal uitgesponnen ‘Stirb, Kindlein, stirb’ (sterf, kindje, sterf).
 
Zoals de titel van de cd doet vermoeden gaat het hier wederom om een conceptalbum - kan Kaschte eigenlijk iets anders maken? - waarin een meisje allerhande vreemde creaturen ontmoet. Er doet trouwens nog meer vrouwelijk schoon mee op de cd, of wat dacht u van gastbijdragen door Liv Kristine (Leave’s Eyes) en Vic Anselmo. Oh, en vrouwlief Anastasia Kaschte staat weer in voor de prachtige illustraties.
 
Een sprookjesachtige nachtmerrie is misschien de beste manier om het te omschrijven. De teksten zijn geschreven met grote aandacht voor rijm en metrum, al moet je natuurlijk al een woordje Duits verstaan om dat te smaken.
 
Volgens de regels van de kunst, wou ik al schrijven. Maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Elk nummer zit vol verassende wendingen en bevat genoeg ideeën voor minstens drie andere nummers. Doch het feit dat al deze inspiratie zo gebald op je afkomt - weliswaar gespreid over 76 minuten, zowat de maximumduur van een cd - maakt dat het des te harder aankomt. Een pareltje.

Samsas Traum

Geen opmerkingen: