dinsdag, april 12, 2016

Doganov: Conducting Chaos

Doganov staat bij ons al even bekend als een groep met een enorm potentieel, het potentieel van een ware splinterbom, een verzameling explosieven in verschillende kalibers sterke melodieën die evenveel climaxen zijn die op je worden afgevuurd. Hoe ze dat doen? Met dansbare beats en zware gitaren…

Yep, ze hadden al indruk gemaakt ten huize Dark Entries met hun demo-cd ‘Pre1ncarnat1on’ uit 2013 (ook bekend als ‘Something Dark To Dance To’). De cd-versie was zo goed als meteen onvindbaar, en ergens is het spijtig dat fantastische nummers als ‘Endear You’ en ‘History’ niet op een schijfje terug te vinden zijn. Maar geen nood, nummers als ‘Mad To The sane’, ‘Blood and Rain’, ‘A Call To The Underworld’, het titelnummer ‘Conducting Chaos’ en eigenlijk de hele cd, zijn van hetzelfde kaliber. Stuk voor stuk stevige composities, gevarieerd genoeg om je aandacht de hele tijd te grijpen dankzij de wisselwerking van rustige passages met agressieve uitbarstingen.

Er werkten een paar mooie gasten mee aan de cd. Didier Moens van La Muerte deed de productie. Toetsenist Frédéric, die een verleden heeft in de dance-scene, heeft ervoor gezorgd dat dance-meester Frank Jordens - die lange tijd de discotheken onveilig maakte onder de naam Frank T. Wallace - de zaak gemasterd heeft. En zo zie je maar… de mix van gitaren en beats werkt zelfs op dit niveau door.

De groep is thans gereduceerd tot een trio, maar klinkt daarom niet minder stevig. Referenties naar Rammstein, Die Krupps of Nine Inch Nails zijn legio, maar je kunt de heren van Doganov moeilijk verwijten één van deze groepen te kopiëren. Daarvoor is hun eigen stijl te herkenbaar. Stevig, maar tegelijk melodisch en expressief. De zang van Karl speelt hier zeker een belangrijke rol in. Doganov - die het overigens enkel met synth, gitaar en zang doet - is bovendien heel erg op het dansbare gericht. Een hommage aan Front 242 in de vorm van een cover van ‘Headhunter’ is wellicht meer dan een statement.

Met ‘Conducting Chaos’ heeft Doganov een prima plaat afgeleverd die hun reputatie vast definitief zal vestigen. Live zijn ze trouwens een hele belevenis, en we kunnen enkel hopen dat er veel optredens zullen volgen om dit werk te promoten.

Doganov: website / facebook

Beluister hier een paar nummers:

Geen opmerkingen: