vrijdag, oktober 28, 2016

Alkerdeel: Lede

Ik die er doorgaans prat op ga een hekel te hebben aan alles wat oranje kleurt, moet deze keer toegeven dat ik verbijsterd ben door de hoes van de nieuwe Alkerdeel. Niet alleen omdat het visueel heel sterk is, maar ook omdat het de essentie van de nieuwe plaat van de Zomergemnaars perfect weergeeft. ‘Lede’ klinkt alsof de duivel een vettige, stinkende scheet recht in uw gezicht lost, en wees gerust dat die stank niet meteen zal verdwijnen.

En toch moeten we u aanraden om uw oor te luister te leggen bij dit viertal, zeker als u kickt op black metal, doom en sludge. Ik moet toegeven dat dit mijn eerste kennismaking is met Alkerdeel, maar wat een kennismaking… Vriend en vijand zijn het blijkbaar eens dat ‘Lede’ het voorlopig meesterwerk van de groep is. De plaat ziet de groep ook wegebben van drones en sludge en de richting uitgaan van zware black metal met progressieve tintjes. (Producer Frederic Segers van progrockers Stadt zal dat laatste zeker niet ontmoedigd hebben.)

De vorige volledige cd van de groep - ‘Morinde’ - dateert alweer van 2012, en als ik de vergelijking maak lijkt het geluid hier nog iets beter. Vrees niet als je dit leest. ‘Lede’ klinkt nog steeds ranzig en vuig, en de muziek is zoals steeds volledig live opgenomen in één enkele sessie. Over de rochelende grunts van zanger Jeroen Pede - ook verantwoordelijk voor de prachtige hoes en poster bij de cd - zal ik de fans niet horen klagen, net zomin als over de giftige gitaren en de knallende drums. En de bas brengt melodische accenten die kenmerkend zijn voor het geluid van Alkerdeel.

De plaat bevat 5 nummers, maar eigenlijk maken de eerste drie nummers gewoon deel uit van een lange compositie ‘Regardez ses yeux’. Het tweede deel van het drieluik bevat een dialoog uit de film ‘Martyrs’ uit 2008, dat wellicht een deel van de inspiratie van de groep onthult. Na deze lange, enigszins psychedelische excursie krijgt u met het titelnummer een staaltje rechtoe-rechtaan black metal van de meest agressieve soort. Het slotnummer ‘Gråt Deleenaf’ verscheen eerder op één van de split-cd’s die Alkerdeel de afgelopen jaren gemaakt heeft, en is een uitgestrekt nummer dat evolueert van atmosferische geluiden naar psychedelische metal en waar ook ConSouling-labelgenoot Gnaw Their Tongues deelplichtig aan is.

Wellicht voelt een stinkend en vuil muzikaal modderbad niet voor iedereen aan als een op te doene ervaring, maar ik heb het gevoel dat het beluisteren van ‘Lede’ net een veel grondigere zuivering inhoudt dan u van vele ‘propere’ muziek kan verwachten.

Alkerdeel: website / facebook





Geen opmerkingen: