dinsdag, september 08, 2015

Japan Suicide: we Die in Such A Place

Dit is één van de beste cd’s die ik de afgelopen tijd gehoord heb. Japan Suicide is een post-punk groep met een heel eigen geluid. Eindelijk een groep in het genre waar we verder moeten zoeken dan de evidente referenties naar Joy Division, Editors of Interpol. Dat ze op Unknown Pleasures Records uitkomen betekent niet dat we ze al te gemakkelijk in een hokje moeten stoppen.

Zowel de naam van de groep als de titel van de cd - We Die In Such A Place - doen vermoeden dat deze jongens niet van de vrolijkste zijn. En inderdaad, de nummers klinken nerveus, angstig en afstandelijk. Het is spijtig dat we de uitgeschreven teksten niet kunnen lezen, maar nummers als ‘Shame’, ‘Death’ of ‘I Don’t Exist’ zeggen genoeg.

Japan Suicide ontstond in 2007 en bracht reeds één cd, een ep en een single uit. Bassist Matteo Luciani is blijkbaar het muzikale brein achter het project, maar zonder de naar wanhoop neigende zang van Stefano Bellerba zou het geluid van de groep er niet zijn. Stefanos ijle en melodische gitaren vervolledigen de meer ruwe en hectische gitaren van Saverio Paiella op uitstekende wijze. De gevarieerde drums van Tomasso Sensidoni en de spichtige synths van Leonardo Mori maken het geluid af.

Opener ‘Shame’ is eigenlijk een ruwe diamant, wat agressiever dan de rest van de plaat. ‘A Mood Apart’ is zonder twijfel mijn favoriet nummer op de cd. ‘A Naked Skin’ kreeg ongetwijfeld de voorkeur voor de erg mooie video van Francesco Brunotti omdat het meer up-tempo is, wat bijvoorbeeld niet geldt voor ‘Death’ en ‘Insight’. Maar nummers kunnen ook evolueren van zacht naar hard, zoals in het titelnummer en het fantastische ‘Tokkotai’. ‘I Don’t Exist’ baadt dan weer in een loodzware melancholie dat er een prachtige afsluiter van maakt.

Het spijt ons zeer te moeten melden dat de 500 fysieke exemplaren van deze cd in een minimum van tijd uitverkocht waren. Met Dark Entries vinden we immers dat dergelijke platen fysiek beschikbaar moeten zijn (en dat de teksten erbij moeten zitten). Maar goed, cd’s verkopen amper nog en we kunnen de Italiaanse heren niet verwijten dat ze op veilig spelen. U kunt de plaat nog steeds digitaal downloaden op Bandcamp.




Geen opmerkingen: