zaterdag, oktober 27, 2012

Experiments In Darkness: About Facts And Murders

Een paar noten piano om te beginnen, invallende strijkers, glockenspiel, koor en orgel… Is dit een zijproject van de Belgische death industrial act Dead Man’s Hill? Ja hoor! Na een paar minuten prachtige intro neemt de cd echter een sombere bocht. ‘I write a book with my own blood.’ Het is de eerste zin van een nieuwe tocht door de duisternis. Neoklassiek wordt vermengd met horror-achtige geluiden en met teksten van een bijzondere zwartgalligheid.

Dat Dead Man’s Hills meesterbrein Bart Piette een cd met vooral symfonische en klassieke klanken maakt is niet verwonderlijk. Op de bijzonder geslaagde ‘Songs of the forthcoming apocalypse II: Transformation’ die Dead Man’s Hill verleden jaar uitbracht kon je al genieten van de steeds bombastischere orkestraties van Piette. Bovendien is dit al de derde cd van Experiments in Darkness, Na New World Rising (2007) en From The Heart (2008).

In tegenstelling tot Dead Man’s Hill zijn de teksten hier duidelijk verstaanbaar, en Piette vertelt er zonder veel taboes over zijn misprijzen voor de mensheid, zijn wil om zich af te zonderen van de rest van de maatschappij, zijn wanhoop… Hij laat zijn gedachten de vrije loop gaan, zonder zich aan de regels van de gestructureerde poëzie te houden. Al mag er ook eens gelachen worden, bijvoorbeeld als Piette - een overtuigd veganist en dierenrechtenactivist - in The Hunter zijn misprijzen voor jagers declameert: ‘I hope you don’t have to pay with your own life, when you are devoured by a giant rabbit’. Eerder humor dan horror, lijkt me. Maar voor de rest is alles hier een aanschekeling van pikzwarte nachtmerrietaferelen.

Een pluim moet Piette zeker krijgen voor de mooi uitgewerkte orkestraties en harmonieën, die melodieus, veelzijdig en bombastisch klinken. Kortom, Piette heeft met 'About Facts and Murders' weer een puik werk afgeleverd, dat zoals gewoonlijk weer treurnis troef is.

Geen opmerkingen: