dinsdag, april 12, 2016

Ahráyeph: Desert Songs EP

Deze ‘Desert Songs E.P.’ wordt voorlopig het laatste wapenfeit van Ahráyeph. Raf Ahráyeph had al een tijdje aangekondigd zijn gothic rock project voor onbepaalde tijd stop te zetten, om zich de komende dagen, maanden, jaren… te concentreren op zijn metalproject Trans World Tribe. Maar hij zou uiteraard in schoonheid afscheid nemen, en dat mag wel na het uitstekende ‘AnimAElegy’ dat verleden jaar uitkwam.

De ‘Desert Songs E.P.’ bestaat slechts uit twee nummers, maar is desalniettemin goed voor 30 minuten muziek. Het eerste nummer sleept maar liefst 23 minuten aan, en is eigenlijk een samenvoegsel van nummers die in het proces van AnimAElegy geschreven zijn, maar de plaat niet gehaald hebben. Ze krijgen de naam ‘Desert Songs III IV V’, een duidelijke verwijzing naar Robin Propper-Shepard - grote held van Raf Ahráyeph - die het nummer ‘Desert Song’ opnam met zijn rockgroep The God Machine, en het nummer ‘Desert Song II’ met Sophia.

Het tweede nummer ‘Perish’ is wat korter. Het klokt af op 6 minuten en gaat terug op het eerste gothic rock project van Raf: Crucifire. Deze groep kwam niet verder dan een demo, maar Raf heeft van die demo reeds verschillende nummers verwerkt voor Ahráyeph, en dit nummer had die eer nog niet gekregen. De herwerking is - zoals je van Raf kan verwachten - heel grondig gebeurd, met verse gitaren en een nieuwe tekst. Muzikaal bouwt dit verder op het gekende geluid van Ahráyeph, al overheersen de atmosferische en progressieve invloeden, eerder dan de zuivere gothic rock (u weet wel, de Fields Of The Nephilim-referentie waar Raf stilaan een hekel aan heeft).

En zo is de cirkel rond, natuurlijk. Begin en einde vallen samen. De ‘Desert Songs E.P.’ is een uitstekende plaat om een punt te zetten achter dit deel van de carrière van Ahráyeph, al hopen we natuurlijk dat dit project nog een tweede leven beschoren zal zijn.

PS: Het is evenwel nog niet helemaal gedaan met Ahráyeph. Er zouden dit jaar nog digitale uitgaven moeten komen van ‘AnimAElegy’ en zelfs van het debuut ‘Marooned On Samsara’, dat op belangrijke punten herwerkt zal worden. Van het nieuwe project Trans World Tribe zou het debuut reeds tegen de zomer het licht moeten zien. We houden u - uiteraard - op de hoogte.

Ahráyeph: facebook / website

Geen opmerkingen: