dinsdag, april 12, 2016

17 Pygmies: Isabel II: Abaddon Rising

Moeten we dit werk nu loven om zijn literaire kwaliteiten, of om zijn muzikale verdiensten? Wel, we moeten beiden doen, en dat des te meer omdat het prachtige verhaal van Jackson Del Rey zo buitengewoon goed past bij de wonderschone muziek van 17 Pygmies.

17 Pygmies ontstond oorspronkelijk in 1982, als een zijproject van Savage Republic-lid Jackson Del Rey met een paar andere muzikanten. Maar waar Savage Republic industriële post-punk speelde, ging 17 Pygmies meer de kant op van cold wave met psychedelische en interculturele invloeden. De kritieken waren lovend, maar doorbreken deed de groep niet echt. In 1990 hielden ze het voor bekeken.

 

In 2007 werd de draad terug opgepakt, met een meer literair concept. 17 Pygmies werkt tegenwoordig met trilogieën. Na het ‘Celestina’-drieluik zijn ze thans bezig aan een reeks die ‘Isabel’ heet en die eigenlijk een voortzetting is van de eerste trilogie. Deze ‘Isabel II: Abaddon Rising’ is zoals u wel kan raden het tweede deel van de trilogie.

In het uitvoerig kortverhaal dat bij de cd hoort, lees je de achterliggende kroniek. Isabel is een vrouw die gevlucht is uit Centre en opvang heeft gevonden in een ondergrondse Necropolis waar eveneens gevluchte wetenschappers een samenleving hebben opgebouwd. Met haar verhalen over Celestina weet Isabel de bevolking te boeien en te beroeren. Abaddon is dan weer een computer of androïde die in Centre ontwikkeld werd om mensen te leren haten en op die manier in te zetten in de oorlog. Doch, Abaddon heeft via tegenstanders van Zijne Heiligheid - de paus die heerst over de Centre - software gekregen die hem tegen zijn baas doet keren. Abaddon spreekt Celestina aan om een aanval in te zetten tegen Centre…

Ik kan niet alle referenties plaatsen, omdat het verhaal regelmatig verwijst naar personages uit de vorige platen van 17 Pygmies, maar ik kan iedereen wel op het hart drukken dat Jackson Del Rey een groot schrijverstalent heeft, waarmee hij mooie verhalen doorspekt met surrealistische taferelen en filosofische beschouwingen.

Muzikaal houdt ‘Isabel II’ het midden tussen de feeërieke sfeer van de prachtige Russische groep Caprice en de melancholische schoonheid van This Mortal Coil. De strijkers van Jean Sudbury nemen een belangrijke plaats in, net als de stem van Meg Maryatt. De sfeer is doorheen de hele cd rustig en dromerig, en zodanig is dit uitstekende achtergrondmuziek bij het lezen van het kortverhaal van Del Rey. Literatuur en muziek, op dit werk vermengd tot een voltreffer.




Geen opmerkingen: