dinsdag, april 12, 2016

Militia: The Face Of God

‘Wat me vooral is bijgebleven, is dat jullie vinden dat elke religie met wortel en al moet worden uitgeroeid. Is het niet verkieslijker elke mens vrij te laten in zijn religieuze beleving, zolang hij er anderen niet mee lastig valt?’ Die vraag stelde collega Henk Vereecken in 2004 reeds aan Militia, maar de groep bleef uiteraard bij haar standpunt. Zoveel jaren later is er nog niets veranderd. Het militant atheïsme van Militia is zelfs het onderwerp van hun nieuwe cd ‘The Face Of God’.

‘The Face Of God’ was de titel van één van de eerste nummers die Militia uitbracht, op hun driedubbele lp ‘New European Order’ uit 1996. Het derde nummer op de nieuwe plaat - ‘Thank You Oh Lord’ - is zelfs een geactualiseerde versie uit diezelfde uitgave. Om maar te zeggen dat de groep consistent is in haar denken. En niet alleen over godsdienst, ook wat hun uitgesproken eco-anarchistisch gedachtengoed betreft.

De cd opent - hoe kan het ook anders - met kerkklokken en gregoriaanse gezangen die dan overgaan in het beproefd recept van Militia: een elektronische structuur die versterkt wordt door allerhande metaalpercussie. In opener ‘An Atheist Statement’ krijgen we meteen de kern van de boodschap: ‘We demand the the immediate installation of an atheist society, rejecting any religious heresy’ (we vragen de onmiddelijke invoering van een atheïstische maatschappij en verwerpen elke vorm van religieuze ketterij).

De teksten zijn behoorlijk sloganesk, maar ook dat zijn we van Militia gewoon. Neem nu ‘The Immaculate Conception of Lies’ (de onbevlekte ontvangenis van leugens) - waarin de verwekking van Christus als ‘spirituele verkrachting’ wordt afgedaan. ‘God’s Face’ is een reflectie over de hel, ‘The Pentagram’ het heeft over het vermogen van de mens om zelf zijn lot in handen te nemen, terwijl ‘Calling all Atheists’ oproept om de wereld te bevrijden van religie en een nieuwe morele orde op te stellen (want atheïsme staat geenszins voor immoraliteit en verwerping van normen en waarden).

Eveneens opmerkelijk is de grote variatie aan stijlen en sferen die de groep weet op te roepen in haar muziek. Van kalme en dreigende klankvelden vol tot ophitsend en meeslepend geraas. Van monotoon gedreun tot tribale percussie. Van relatief harmonische composities tot pure herrie. Kortom: een sterk ‘staaltje’ metaalpercussie, vermengd met elektronische effecten en samples die dan weer opzwepend en agressief zijn, dan weer atmosferisch en duister.

En hoe kunnen we een Militia-uitgave bespreken zonder aandacht te hebben voor de fantastische lay-out. ‘The Face Of God’ komt in een prachtige box, waarin je naast de cd ook een met bloed besmeurd psalmenboek en een set kaarten met teksten en illustraties bij de nummers op de cd. Je vindt er foto’s van priesters die verbroederen met Hitler en Franco (‘God is a Dictator’), afbeeldingen van de duivel zoals gebruikt tegen vrijmetselaars en joden ('Necronomicon - The Beast 666'), vrome boeren die tijdens hun arbeid bidden, et cetera. Opnieuw een hebbeding… en gelimiteerd op 666 exemplaren!

Geen opmerkingen: