dinsdag, april 28, 2015

ASP: Per Aspera Ad Aspera

In 2008 kwam de ASP-compilatie Horror Vacui uit. Het was een dubbelaar met nummers uit de volledige cyclus van de zwarte vlinder, die in totaal 5 cd’s in beslag had genomen (waaronder één dubbelaar). Horror Vacui betekende de definitieve doorbraak van ASP in Duitsland, de ultieme bevestiging dat de groep tot de crème van de Duitse gothic-scene behoort.

Ik hoor zelf bij de mensen die door Horror Vacui overtuigd werden. Er was de muziek en die was zeer sterk, maar er was ook het literaire concept die het allemaal nog een andere dimensie gaf. De minzame en eenzame Asp die zich van de wereld teruggetrokken heeft in de zwarte toren en daar gekweld wordt door de zwarte vlinder, die het slechte in de mens personifieert. Het wordt nooit helemaal duidelijk of Asp en de zwarte vlinder twee onderscheiden personages zijn, of twee facetten van de hoofdpersoon. En zo was de zwarte vlinder een buitengewoon concept dat op 5 cd’s de eeuwige strijd tussen goed en kwaad op hoogstaande dichterlijke wijze verhaalt.

Ik vind het betreurenswaardig dat Horror Vacui vandaag niet meer beschikbaar is. Het is natuurlijk een bewuste strategie van platenlabel Trisol, dat wil dat u hun compilaties meteen en voor de volle prijs koopt. Om de (angstige) leemte in te vullen is er nu deze Per Aspera Ad Aspera, opnieuw een overvolle dubbel-cd met de talloze hits van ASP.

Op deze compilatie hebt u natuurlijk ook recht op nummers van de uitgaven die sinds Horror Vacui verschenen zijn. Daar zit het prachtige ‘Zaubererbruder’ bij, een dubbel-cd geïnspireerd op de Sorbische sage van De meester van de zwarte molen, en waarop prominente folkinvloeden te horen waren. En dan zijn er de eerste drie uitgaven in de huidige Fremd-cyclus, waarvan ik vooral de GeistErfahrer-ep absoluut aanbevelenswaardig vind.

Deze keer heeft ASP ervan afgezien om exclusieve nummers of heropnames op de cd te zetten. Nu ja, je zal wel live-versies of alternatieve versies van sommige nummers vinden. Maar alles op deze dubbelaar is reeds op cd verschenen, zodat u als ASP-verzamelaar in feite geen reden hebt om deze cd in huis te halen. Of toch? Ja hoor, er bestaat nog een deluxe driedubbele versie - enkel via de website van de groep beschikbaar - waarvan de derde schijf een paar exclusiviteiten, remixen en live-versies bevat die u nog niet gehoord hebt.

Uiteraard kan men zich steeds afvragen waarom dit of dat nummer niet op de cd staat, maar je kan niet ontkennen dat elk nummer dat op deze cd prijkt goed is, dat het de grootste hits bevat (Ich will brennen, Biotopia, Werben, Me, Denn ich bist der Meister…), dat deze dubbelaar overvol is, en eigenlijk zelfs dat ASP zo goed is dat je best hun volledige oeuvre in huis hebt. Wie weet is deze compilatie voor u het beginpunt voor de boeiende reis door het werk van dit uitzonderlijk project, zoals Horror Vacui dat een paar jaar geleden voor mij was.

PS: ASP zal op zondag 16 mei spelen op het uit de as herrezen Eurorock-festival. Wees erbij!







Geen opmerkingen: