woensdag, april 29, 2015

Hybryds: The Ritual Should Be Kept Alive

Niemand hoeft ons van chauvinisme te beschuldigen, maar het idee dat we als webzine lokale groepen moeten steunen is voor ons vanzelfsprekend. Iedereen zou het moeten doen, waar ook ter wereld. Zo zijn we bijvoorbeeld erg trots dat Hybryds uit ons eigenste belgenlandje afkomstig is. Niet dat die onze steun echt nodig hebben, want deze groep heeft internationale faam in de dark ambient en ritual stijl. In die mate zelfs dat ze meer bekendheid genieten in het buitenland dan in eigen land.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat een Pools label - het fantastische Zoharum - instaat voor de heruitgaven van hun oud materiaal. ‘The Ritual Should Be Kept Alive’ kwam uit in 1991 en was één van de eerste uitgaven van de groep (ter herinnering: Hybryds bestaat sinds 1984, maar deed er een paar jaartjes over om muziek uit te brengen). Het bestond oorspronkelijk slechts uit één nummer: ‘The Ritual Should Be Kept Alive’, een live-improvisatie van 21 minuten gebaseerd op een uitgestrekte drone waarboven live percussie en allerhande geluidseffecten gebruikt worden.

Voor deze heruitgave werd - zoals bij de andere heruitgaven van Zoharum - extra materiaal toegevoegd. Oorspronkelijk dacht ik dat men één cd zou maken samen met ‘The Ritual Should Be Kept Alive part 2’, dat een jaar later verscheen, maar er werd gekozen om drie nummers toe te voegen uit dezelfde periode die in het concept passen. Dat zijn het tweede en derde deel van ‘The Ritual Should Be Kept Alive’ en ‘Wailing For The Fallen Angels’. De eerste twee nummers duren meer dan 20 minuten, terwijl de laatste twee op iets meer dan 10 minuten afklokken.

Uitgestrekte nummers dus, die ook eentonig en repetitief zijn. Deze cd is dan ook bedoeld om in kleermakerszit in het donker te beluisteren, terwijl rondom je wierook en kaarsen branden. Alle nummers zijn instrumenteel, al valt op een bepaald moment de woordenloze zang van Yasnaïa te horen. Nogmaals: Hybryds is een project om trots op te zijn en verdient ook in het thuisland alle luister. Laat je meevoeren op de duistere golven van Hybryds, en hou het ritueel levend...

Hybryds

Geen opmerkingen: