donderdag, januari 01, 2015

WOI: Blixa Bargeld is liever deserteur dan avantgardist

Op 8 november zal Einstürzende Neubauten een exclusief nieuw stuk opvoeren in Diksmuide, in het kader van de herdenking van de val van Diksmuide in de Eerste Wereldoorlog: Lament. Tijdens een interview met Blixa Bargeld op de Deense televisie werd al een eerste extract van iets meer dan twee minuten voorgesteld. De muziek klink kalm en typisch Neubauten met een hoop strijkers. De teksten lijken erg diepgaand en handelen over de oorlog zelve. Om de teksten en de muziek te maken heeft Blixa Bargeld zelfs twee wetenschappelijke onderzoekers ingehuurd om informatie te verzamelen. Zij kwamen voor de dag met opnames die Duitse musicologen en linguïsten deden in de kampen van krijgsgevangenen om de cultuur en de taal van de veroverde gebieden te bestuderen. (De Duitsers hadden een uitgebreide 'aanwezigheidspolitiek' in België met heel wat bureaus die allerhande aspecten van de bezetting moesten controleren, tot en met een 'Sittenpolizei' die het geslachtsverkeer van ingekwartierde of op doortocht zijnde troepen moest regelen. Dit syteem werd later negatief beoordeeld, omdat er veel te veel personeel aan besteed werd. In de Tweede Werldoorlog werden dan ook minder 'soldaat-ambtenaren' meegestuurd.)
 
In 'Lament' zitten ook extracten van de Harlem Hell Fighters, een regiment van zwarte Amerikaanse soldaten die omwille van hun huidskleur werden overgedragen aan het Frans leger. Zij brachten ook hun muziek mee, die later zou uitgroeien tot jazz. Blixa Bargeld blijkt ook een probleem te hebben met de term 'avantgarde'. De term is oorspronkelijk afkomstig uit de militaire wereld en verwijst naar de voorhoede die de vijand tegemoet treedt. Als hij zichzelf dan toch in militaire termen moet omschrijven, is Bargeld liever een deserteur. Hij verwijst ook naar de futuristen die de avantgarde in gang gebracht hebben en hun banden met de fascisten in Italië. Tevens beschouwt hij de avantgarde tegenwoordig als een deel van het establishment, waar je je best tegen afzet.
 
Nu we het toch over deserteurs hebben: in het najaar organiseert Waanvlucht verschillende opvoeringen van 'Ode aan de deserteur', een compositie van de Amerikaan Frederic Rzewski met 160 koorzangers, vier solisten, zes acteurs en drie percussionisten. Er zijn opvoeringen gepland in Brussel, Gent en Luik. Meer informatie op www.desertie.be.
 

Geen opmerkingen: