donderdag, januari 01, 2015

Kinderen van Moeder Aarde: 'De inspiratie om deze muziek te schrijven komt volledig door langdurig te verblijven bij Moeder Natuur en haar verschillende dimensies.'

Bij het horen van de naam 'Kinderen van Moeder Aarde' denkt u misschien in de eerste plaats aan veganistische hippies die lofliederen aan de natuur brengen. En oh verrassing, u hebt dan nog gelijk ook. Kinderen van Moeder Aarde is ontsproten uit het brein van Bart Piette - u hopelijk bekend als het meesterbrein achter Dead Man's Hill, Experiments in Darkness en tal van andere projecten - en zijn levenspartner Els. Aangezien ze op 9 januari op de tiende Dark Entries Night spelen, vonden we het moment erg gepast om hen eens te vragen naar hun inspiratie en hun doelen.
 
Dag Bart en Els. Kinderen van Moeder Aarde is een relatief recent project van jullie. Ik heb er voor het eerst van gehoord in september 2012. Vertel eens hoe het project ontstaan is?
 
Bart: Goh, het is altijd een beetje hetzelfde verhaal. Na weer lange tijd in het bos te hebben vertoefd kwam de inspiratie - de influisteringen van Moeder Natuur - weer aanzetten. Ik hoorde teksten en melodieën in mijn hoofd die zongen over de schoonheid van Moeder Aarde, de planten en bomen, de dieren, de subtiele dimensies die gelijk lopen met die van ons. Na veel denkwerk over hoe deze muziek moest gecreëerd worden heb ik Els verteld over dit idee en we besloten dit alles samen uit te werken, en dachten na over hoe we dit alles het best in muziek konden vertalen.
Els: Het idee om samen muziek te gaan maken speelde al een tijdje in ons hoofd. In de zomer van 2012 begon Bart de eerste nummers voor Kinderen van Moeder Aarde te schijven en het concept voelde juist aan.
 
Als ik ‘Kinderen van Moeder Aarde’ in google zet, kom ik op een gelijknamig boek van Thea Beckman uit. Hebben jullie daar de inspiratie voor de groepsnaam gehaald? Zo niet, waar dan wel?
 
Bart: Nee, eigenlijk niet. Ik heb het boek zelfs nooit gelezen. De naam komt eigenlijk simpelweg van dat we allemaal kinderen van Moeder Aarde zijn, en haar dienen te zien, behandelen en te verzorgen als een moeder. Moeder Aarde en Vader Zon voeden ons, zij maken ons het leven mogelijk.
Els: Ik heb het boek ook nooit gelezen, de groepsnaam heeft dus niets te maken met het gelijknamige boek. Zoals Bart al zei staat het inderdaad voor de band met de Aarde.
 
De natuur staat centraal in het werk van Kinderen van Moeder Aarde. Zowel de samples van dieren en natuurgeluiden als de teksten geven me het beeld dat jullie erg verbonden zijn met de natuur. Maakt dit deel uit van een specifieke filosofie bij Kinderen van Moeder Aarde?
 
Bart: Absoluut. De inspiratie om deze muziek te schrijven komt volledig door langdurig te verblijven bij Moeder Natuur en haar verschillende dimensies. We zijn deel van haar dus hoe meer bij haar terugkeren, des te meer maken we terug kennis met het ware geluk en met de ware
verbondenheid die Zij ons te bieden heeft, en waarvoor het leven bedoeld is.
Els: Onze muziek is een uiting van onze Animistische levensvisie en manier van denken. De verbondenheid met de natuur komt er overal in terug. Ook onze Paganistische kijk op de wereld heeft een grote invloed op onze muziek. Nummers als 'Holly King' en 'King of the Oaks' hebben duidelijk Paganistische thema's.
 
Onze levensvisie, die ook duidelijk naar voor komt in onze muziek, uit zich ook in andere zaken op muzikaal vlak. Zo maken we bijvoorbeeld uit ethische overwegingen enkel gebruik van veganistische drums.
 
De eerste cd zou al klaar zijn om uitgegeven te worden. Wat mogen we daarvan verwachten en wat zijn jullie concrete vooruitzichten wat betreft de uitgave?
 
Bart: Deze is inderdaad klaar, en we zijn hiervoor momenteel een platenlabel aan het zoeken.
 
Deze cd verbindt nummers over zowel de lichte als de donkere kant van de Natuur. Gitaar en fluit komen bijna altijd aan bod in deze nummers, ondersteund door een natuurlijke of donkere experimentele geluidscollages die verschillende lagen in de natuur representeren. Laten we het gemakkelijkheidshalve sjamanistische rituele folk noemen.
 
Als ik jullie nummers op SoundCloud beluister, valt een grote verscheidenheid op. Enerzijds hebben jullie eerder folkgerichte nummers, anderzijds meer rituele, meditatieve stukken. Ik heb begrepen dat de tweede categorie prominent aanwezig zal zijn op een cd die ‘bronnen’ als uitgangspunt zal hebben. Kunnen jullie daar al iets meer over vertellen?
 
Bart: Dat klopt inderdaad. Kinderen van Moeder Aarde splitst zich op dit vlak uit in 2 richtingen. Enerzijds meer folk-achtige muziek, langs de andere kant rituele ambient, met een diepe sacrale saus erover. Dit werk zal gaan over enkele van de heilige bronnen in Europa. We hebben op deze plaatsen tijd doorgebracht, gezongen, geluisterd en mogen ontvangen. De 4 nummers die hier zullen opstaan zijn niet gecreëerd om muzikale pareltjes te zijn, eerder om de luisteraar volledig mee te sleuren tot in de diepte waar deze bronnen ontspringen, en om het verhaal van deze heilige plaatsen zo nauwkeurig mogelijk in klank om te zetten. Ze fungeren eigenlijk meer als poorten waardoor de luisteraar naar binnen kan gaan, om de paden van subtielere realiteiten te betreden.
 
Els: De nummers over de bronnen zijn ook een manier om een ode te brengen aan de plaatsen die ze muzikalerwijs beschrijven. Het is een soort van in muziek omzetten van de energie die wij ervaren op deze bijzondere plaatsen en de nummers brengen ook die energie over. Deze nummers klinken en voelen inderdaad heel anders dan onze meer folky nummers. Vandaar dat we ook besloten om hiervoor een andere cd uit te geven. Deze muziek leent zich beter tot meditatie, trancereizen of rustig luisteren, de sfeer is anders dan bij de andere nummers en de nummers zijn ook veel langer. Zoals Bart zei kan je deze nummers eigenlijk zien als een soort van muzikale reizen naar de bronnen.
 
Jullie hebben ook een idee om muziek te maken als lofzang voor planten. Maar dat is nog toekomstmuziek…
 
Bart: Inderdaad. We hebben hier al enkele nummers voor geschreven, maar het zal tijd vragen om dit hele concept rond te krijgen. Er moet diep over worden nagedacht want de lofzang moet de plant waardig zijn.
 
Els: De natuur in zijn totaliteit is het onderwerp van onze muziek. Bart kwam met het idee om nummers te schrijven gewijd aan bepaalde planten en bomen, met teksten en melodieën die aansluiten bij de energie, maar ook bij de folklore en mythologie van de betreffende plant. Het plantenrijk kan ons zoveel leren en het zou mooi zijn voor ons om daar ook een stukje van om te zetten in muziek.
 
Bart, we kennen jou ook als de man achter Dead Man’s Hill. In een vorig interview vertelde je mij dat je weinig inspiratie meer had voor dit project en dat het zou overvloeien in The Earth King, waar je in 2013 al een eerste aanzet toe gaf met de cd 'cycling between Sun and Moon'. Maar de laatste tijd heb je toch twee nieuwe nummers van Dead Man’s Hill online gezet. Zijn je plannen veranderd?
 
Bart: Ja, de inspiratie is minder berekenbaar dan ik oorspronkelijk dacht. Ondertussen heb ik reeds 8 nieuwe tracks geschreven die duidelijk onder Dead Man’s Hill vallen, terwijl The Earth King dan weer stil ligt. Ik ben momenteel actief naar een nieuw album aan het toewerken dus er zal binnenkort sowieso nieuw werk van Dead Man’s Hill verschijnen.
 
Op 9 januari treden jullie samen met Empusae op in de Kinky Star, voor de tiende editie van de Dark Entries Night. Wat kunnen we verwachten?
 
Bart: We zullen voornamelijk de meer folk-geïnspireerde nummers brengen, en we zijn eveneens blij dat we, voor ons derde optreden, onze nieuwe live-gitarist aan het grotere publiek kunnen voorstellen.
 
Els: De nummers voor de bronnen brengen we momenteel niet live, deze lenen zich voor een ander soort van livegebeuren dan concerten. Onze set zal inderdaad voornamelijk onze folky-nummers bestaan maar ook ritualistische elementen bevatten. Dit wordt ons tweede versterkt concert en de eerste keer dat we het podium zullen delen met onze live-gitarist Xavier. Het wordt dus ook voor ons nog een beetje een verrassing. Maar we hopen in elk geval een fijne energie en een mooi muzikaal gebeuren over te brengen.
 
Dank voor dit interview. Willen jullie nog een laatste woord toevoegen?
 
Bart: Hartelijk dank aan jou! Jazeker: de mensen die geïnteresseerd zijn in onze muziek kunnen terecht op www.facebook.com/kinderenvanmoederaarde. Er zijn links terug te vinden naar muziek en video's van dit project.
 
Dark Entries Night X (facebook event, 9 januari 2015)

Geen opmerkingen: