woensdag, januari 02, 2013

ASP: Die GeistErfahrer-ep

Deze spookrijder-ep mag op het eerste zicht een tussendoortje lijken in afwachting van het tweede luik van de Fremd-cyclus, in werkelijkheid is het een opdoffer geworden dat zelfs het eerste deel overtreft. Toch draagt de cd de ondertitel ‘Teil 1.1’ omdat de cd niet handelt om het grotere thema en verhaal van de cyclus, maar om 6 nummers die op zich staan.

Ook al heeft deze cd geen verhaal, dan toch een thematiek: dat van het individu dat weigert om zich te schikken naar een zielloze samenleving. Dit thema wordt prachtig afgebeeld in een afbeelding op de hoes, waarop grootse massa’s een helling opklimmen om van de klif te vallen. Slechts één enkeling gaat tegen de stroom in.

Al van het titelnummer gaat de cd volle vaart tegen de richting in. De titel - GeistErfarhrer - is een woordspeling waarbij het hoofdpersonage op het einde ook ‘Geest’ kan ervaren. ‘In Sack und Asche’ is een melancholische pianoballade met een beklijvende melodie. En een tekst die Asps lyrische talent nog onderstreept. ‘ÜberHärte’ stelt de vraag of we ons moeten verharden tot we van graniet zijn, terwijl ‘Carpe Noctem’ de nuttelozen van de dag een waardig alternatief tracht te bieden. ‘Weichen(t)stellung’ mag voor een deel op dezelfde riff gebaseerd zijn als het titelnummer, een ‘reprise’ is een groot woord. In feite is dit een nieuw nummer dat dieper ingaat op het thema. En ‘Danach’ is een grandiose apotheose die een schitterende cd afsluit.

De recente personeelswissels lijken nu goed verteerd. Deze nieuwe groep rockt dat de vonken eraf vliegen. Luttz Demmler heeft als producer uitstekend werk verricht en gitaarwonder Sören Jordan kan deze keer zijn talent volledig ontplooien. Met slechts zes nummers is dit een relatief korte cd, maar er staat geen enkel nummer op dat maar half goed is. Op de gelimiteerde editie vind je nog zes extra nummers: live-versies van vroegere ASP-nummers waarop violiste Ally The Fiddle meespeelt.
Misschien is dit geen concept-cd, maar het is toch een cd waarmee je in de koude winterdagen onder de lakens wil kruipen om het tot in de kleinste letters te ontcijferen.

Geen opmerkingen: